MAU 2014-2016: geactualiseerde informatie en indieningsprocedure

De teksten over de MAU op deze website zijn geactualiseerd. Hierin leest u onder meer wanneer uw gemeente mogelijk in aanmerking kan komen voor de MAU en over de relatie tussen de MAU en de incidentele aanvullende uitkering (IAU).

Ook in de attenderingsbrief (die gestuurd is aan potentiële MAU-gemeenten en op deze website is geplaatst), wordt hierop uitgebreid ingegaan.

Overigens zijn er, behoudens een tweetal technische wijzigingen, geen inhoudelijke wijzigingen in de regelgeving rondom de MAU 2014-2016 in vergelijking tot MAU 2013-2015.

Wat betreft de indieningsprocedure is in vergelijking met 2013 een wijziging doorgevoerd wanneer een gemeente in aanmerking kan komen voor indiening van een verkort verzoek.

MAU-formulieren en wijze van indiening van een verzoek

U dient een verzoek in door het aanvraagformulier, de Tool MAU 2014-2016 en, indien nodig, het analyseformulier van deze website te downloaden, in te vullen en, vergezeld van de benodigde bijlagen te mailen aan:

toetsingscommissie@minszw.nl

Verzoeken dienen uiterlijk maandag 31 maart 2014 door de secretaris van de Toetsingscommissie te zijn ontvangen. Verzoeken die na deze datum worden ontvangen worden niet in behandeling genomen. In de regelgeving is sprake van een fatale termijn.

Mogelijkheid voor verkort verzoek

Uitgangspunt is dat voor het indienen van een MAU-verzoek het aanvraag- en analyseformulier volledig moeten worden ingevuld. In twee situaties kan worden volstaan met een verkort verzoek:

  • Het maximale effect van een eventuele verdeelstoornis op het tekort is kleiner dan of gelijk aan 5% (dit is te zien door de Tool MAU 2014 in te vullen): het analyseformulier hoeft dan niet te worden ingevuld. Wel dient u de ingevulde Tool mee te zenden met het aanvraagformulier.
  • Aan de gemeente is een MAU voor de periode 2011-2013 toegekend en de gemeente dient een hernieuwd verzoek in voor de periode 2014-2016: het analyseformulier moet wel worden ingevuld, maar de hoofdstukken 2 en 4 kunnen daarbij worden overgeslagen.

Gemeenten die een verkort verzoek kunnen indienen, wordt aangeraden dit verzoek ruim voor de einddatum in te dienen zodat zo snel mogelijk kan worden beoordeeld of terecht een verkort verzoek is ingediend en het proces niet teveel vertraging oploopt indien dat niet het geval is.

In tegenstelling tot vorig jaar is het niet mogelijk om te volstaan met een verkort verzoek louter om reden dat de gemeente niet voor elk van de jaren 2014-2016 een tekort van ten minste 2,5% verwacht.

Hulp bij de keuze om al dan niet een MAU-verzoek in te dienen

Aan gemeenten die volgens de bij SZW bekende gegevens mogelijk in aanmerking kunnen komen voor de MAU is een attenderingsbrief gestuurd door SZW. Deze brief bevat relevante aspecten die u behulpzaam kunnen zijn bij uw keuze om al dan niet een MAU-verzoek in te dienen. Ook wordt in de brief toegelicht welk effect het al dan niet indienen van een verzoek heeft op eventuele IAU-rechten. Volledigheidshalve wordt opgemerkt dat u aan genoemde brief geen rechten kunt ontlenen. Ook blijft het controleren van gegevens (zoals toegekende budgetten, bestedingen en baten) uw eigen verantwoordelijkheid.

Indien uw gemeente niet voorkomt in de lijst van aangeschreven gemeenten en dit is volgens u niet terecht, dan wordt u verzocht om contact op te nemen met het secretariaat.

Vragen

Voor vragen kunt u contact opnemen met het secretariaat van de Toetsingscommissie:

T: 070 – 333 60 00

E: toetsingscommissie@minszw.nl