38 gemeenten ontvangen vangnetuitkering over 2023
De staatssecretaris voor Participatie en Integratie kent een vangnetuitkering Participatiewet toe aan 38 gemeenten voor een totaalbedrag van 8,8 miljoen euro. Deze gemeenten hadden in 2023 een tekort op het bijstandsbudget en voldeden aan alle voorwaarden voor een vangnetuitkering.
Gemeenten ontvangen van het Rijk jaarlijks een budget voor bijstandsuitkeringen en loonkostensubsidies. Gemeenten met een groot tekort op dit budget komen onder voorwaarden in aanmerking voor een vangnetuitkering. De Toetsingscommissie vangnet Participatiewet beoordeelt de aanvragen van gemeenten en brengt hierover advies uit aan de staatssecretaris.
De Toetsingscommissie vangnet Participatiewet ontving dit jaar 39 verzoeken voor een vangnetuitkering over 2023. Hiervan adviseerde de commissie positief over 38 gemeenten. De staatsecretaris heeft dit advies overgenomen. Dit betekent dat deze 38 gemeenten in het eerste kwartaal van 2025 een vangnetuitkering uitbetaald zullen krijgen. De vangnetuitkering gaat uit van onderlinge solidariteit tussen gemeenten: het totale bedrag wordt betaald uit het voor 2025 beschikbare bijstandsbudget voor alle gemeenten, het zogeheten macrobudget.
Het aantal aanvragen voor een vangnetuitkering ligt hoger dan over 2022, ondanks dat er in 2023 sprake was een overschot op het macrobudget. Vergeleken met vorig jaar hebben vooral meer kleine gemeenten een aanvraag gedaan. Het gemiddelde bedrag aan vangnetuitkering per gemeente is lager dan vorig jaar.
In onderstaande tabel staan alle gemeenten die over 2023 een vangnetuitkering zullen ontvangen.